درمان حمله پانیک یا وحشت زدگی

همه افراد ممکن است درطول عمر خود یک بار حمله پانیک را تجربه کنند. اما حمله های مکرر و مداوم بدلیل مشکلات زیادی که برای فرد ایجاد میکند نیاز به یک درمان دقیق و کامل و با کمترین عوارض دارد.

اگر به طور مکرر دچار اختلال پانیک میشوید، حتما متوجه نیاز شدید به تغییراتی در سبک زندگی خود شده اید. چرا که با داشتن سبک زندگی مخصوص به شرایط خودتان احتمال جلوگیری از این حملات و یا دست کم کنترل سریع آن مهیا میشود.

اولین و مهمترین توصیه ما به شما این است که به ارتباط بین خورد و خوراک روزانه و میزان و شدت حملات پانیک خود دقت کرده و در گوشه ای آنها را برای خود یادداشت کنید. به این صورت شما به راحتی به یک رژیم مطلوب و سالم استاندارد که برای خودتان کاملا شخصی سازی شده است دسترسی پیدا کرده اید. (پیشنهادات غذایی ویژه ثمینا: کمپوت گلابی خانگی، دمنوش به، شله زرد، جوجه کباب، ته چین بوقلمون، شیربادام معطر، آب سیب) دستور تهیه اینها رو هم بذاریم.

توصیه بعدی برنامه ریزی برای داشتن یک خواب ایده آل و با کیفیت است. از آنجایی که ویژگیهای جسمی و روانی و نیز سن و جنس و محل سکونت (به عبارت دیگرمزاج) هر فرد تعیین کننده میزان نیاز او به خواب است بنابراین سبک خواب و بیداری نیز کاملا شخصی بوده و افراد سالم با دقت به نحوه اثربخشی خواب در زندگی روزانه شان میتوانند برنامه مناسبی تنظیم کنند. (پیشنهاد ویژه ثمینا: اسپری گلاب در فضای اتاق خواب، تنفس طبی آرام)

توصیه بعد بررسی کامل سلامت جسمی و مزاجی و رسیدگی در صورت نیاز (بررسی ضروری از نظر وجود کم خونی، مشکلات تیرویید، اختلالات گوارشی) علایم وتوصیه ها در انتها ذکر میشود

توصیه بعد اقداماتی است که سبب افزایش گردش خون اعضا و بخصوص قلب و مغز میشوند. تمرینات آرام سازی توام با افزایش آگاهی ذهن، مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، مراقبه و یوگا، ماساژهای تخصصی و ریلکس کردن پیش‌رونده ماهیچه ها، می توانند به کاهش اضطراب و استرس منجر به پانیک کمک کنند.

علاوه بر تغییرات سبک زندگی درمانها دارویی بخصوص درمانهای تخصصی سنتی و نیز درمان شناختی – رفتاری می‌تواند به تغییر نحوه تفکر و واکنش به موقعیت هایی که باعث ایجاد ترس می شوند، کمک کننده باشد.

حمله پانیک یک هجوم شدید غیر منتظره و ناگهانی از حس ترس و اضطراب است که با ایجاد علائم جسمی و روانی همراه است گاهی این تجربه بقدری سنگین است که اکثر افراد احساس مرگ قریب الوقوع داشته (کاملا واقعی احساس میشود ولی واقعی نیست) و سعی میکنند به سرعت خود را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانند و علایم این اختلال بقدری شبیه به بیماریهای قلبی و بخصوص سکته قلبی است که در حملات اولیه آن، کادر درمان با سرعت شروع به ارزیابی کرده و تنها با بررسی پاراکیلینیک بخصوص نوار قلبی و آزمایشات مربوطه میتوانند بیمار را از نگرانی زایدالوصف برهانند (که صد البته بیماری های قلبی همراه با علائمی همچون احساس درد در دست و کتف چپ بدن میباشند). این ترس کاملا غیر واقعی بوده و بدلیل القای شدید سیستم روانی بر قوه ادراک فرد او را به این سمت سوق میدهد!

علایم جسمی حمله پانیک یا وحشت زدگی

این علایم شامل تنفس سریع، تعریق شدید، لرزش، حالت تهوع، سرگیجه، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، لرز یا احساس گرما و افزایش ضربان قلب باشد که در بیشتر موارد حدود پنج تا ۲۰ دقیقه طول می کشد، اما در ۱۰ دقیقه به اوج خود می‌رسد.  البته این نکته هم مهم است که گاهی این حمله می تواند با حالتی آرام و اضطرابی و بصورت محدود  نیز بروز کند. میزان بروز این حملات از چندین بار در طی یک روز تا چند بار در طی یک ماه یا یک سال ممکن است متفاوت باشد.

چنانچه این حملات بصورت مکرر اتفاق بیفتد  این افراد می توانند قبل از وقوع حمله آن را تشخیص دهند و یاد بگیرند که چگونه آن را متوقف ساخته و یا از شدت آن بکاهند.

علل حمله پانیک یا وحشت زدگی

اختلال تعادل مواد شیمیایی در مغز یا برخی شرایط ژنتیکی از جمله دلایل بروز حمله پانیک در افراد است. همچنین ممکن است بدنبال اختلالات خلقی از قبیل اضطراب یا افسردگی روی دهد. استرس های طولانی مدت درمان نشده، بیماریهای جسمی، مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر نیز از عوامل زمینه ساز دیگر هستند.

باید در نظر داشت که عدم درمان حمله پانیک ممکن است منجر به اختلالات دیگری از قبیل وسواس، استرس، اختلالات خلقی، اختلالات پرخوری یا مصرف مواد شود.